Ako razmišljate o prodaji tvrtke onda Vam je sigurno ovo pitanje palo na pamet. Koliko vrijedi moj biznis i za koliko bih ga mogao/la prodati?

Prva stvar koju morate razumjeti je da Vaša tvrtka vrijedi koliko ju je netko spreman platiti. Kao i sa svakim drugim proizvodom, ona nema cijenu, niti vrijednost dok obje strane nisu pristale na jednaki iznos. Određivanje vrijednosti firme je više umjetnost nego znanost. 

Ljepota (Vrijednost) je u oku promatrača.”

Harvard Poslovna Škola uči 126 načina vrednovanja biznisa. Svi su krivi! Biznis vrijedi koliko je netko spreman platiti. Međutim, postoji nekoliko najčešćih metoda vrednovanja koje poduzetnici i savjetnici koriste u prodaji i kupnji biznisa.

  1. Metoda Diskontiranih Novčanih Tokova– Ovo je metoda u kojoj se vrijednost biznisa određuje na način da se budući novčani tokovi firme diskontiraju, tj. svedu na današnju vrijednost. Kod ove metode u obzir se uzimaju oportunitetni troškovi i potencijalni rizici koji mogu zadesiti tvrtku. Problem kod ove metode je što je teško odrediti potencijalne rizike i oportunitetne troškove te ih svesti na brojčanu vrijednost. Također, određivanje budućih novčanih tokova je vrlo težak zadatak, koliko god stabilnu tvrtku imali. Ova metoda se gotovo nikada ne koristi kod izračuna vrijednosti manjih i srednje velikih tvrtki.
  1. Likvidacijska vrijednost– metoda u kojoj se vrijednost biznisa određuje kao hipotetska vrijednost sve imovine koju biznis posjeduje, kao što bi bio slučaj ukoliko se firma zatvori i rasproda se sva imovina. Ovo je i najmanja vrijednost ispod koje se poduzetniku ne isplati prodati tvrtku pošto može više zaraditi prodajom imovine firme. Međutim, to je mukotrpan proces koji može potrajati i nije najbolja solucija niti za poduzetnika niti za zaposlenike.
  1. Multiplikator zarade– najčešća metoda korištena kod procjene vrijednosti biznisa, kako velikih tako i malih. Ova metoda uzima jednu od vrijednosti zarade (EBITDA, Prihod, Profit, SDE) koja se tada multiplicira za određeni multiplikator. Taj multiplikator ovisi o industriji, veličini firme, rizicima, strukturi firme, te o vrijednostima sličnih firmi prodanih u svijetu.

Ovo je najobjektivnija metoda određivanja vrijednosti firme. Mi, jedini u Hrvatskoj, nudimo takvu evaluaciju. Evaluaciju u kojoj radimo dubinsku analizu firme i uspoređujemo sa sličnim firmama koje su na tržištu ili su prodane u svijetu. Stoga, javite nam se ukoliko želite saznati vrijednost svoje firme u kojoj dubinski analiziramo 8 područja poslovanja i uspoređujemo sa više od 50.000 malih firmi u svijetu.

Javite se na besplatno savjetovanje i saznajte koliko vrijedi Vaša firma, kako joj povećati vrijednost, kako povećati šansu za prodaju i prodati ju po najvećoj cijeni te zašto izbjegavati brokere.