Prodaja firme je događaj za koji niti jedan poduzetnik nije pripremljen. Nitko Vam nije rekao kako izgleda, niti koliko dugo traje, a predstavlja vašu najveću prodaju u životu. Naučili ste kako prodavati Vaše proizvode, ali ne i kako prodati firmu. Vaš najbolji kupac je onaj koji kupi Vašu firmu. To je proces koji čeka svakog poduzetnika. Nikad nije prerano krenuti razmišljati o tome jer priprema može trajati godinama, a bez pripreme, šanse za uspješnu prodaju drastično padaju.

Tržište NIJE na Vašoj strani

Više od 40.000 malih i srednjih firmi je trenutno na prodaju u Americi. Manje od 10% njih će se uspješno prodati. Mnogi poduzetnici misle kako je dovoljno samo odlučiti da prodaju firmu i da će se netko pojaviti sa vrećom novaca u kojoj je točna suma koju traže. To se događa samo na televiziji. Morat ćete se dobro potruditi i pripremiti firmu kako bi našli kupca.

Male i srednje velike firme je najteže prodati jer nema puno zainteresiranih kupaca. Također, riskantnije su od većih firmi te više ovise o vlasnicima. Ti isti vlasnici očekuju nerealne cifre, a često je za to kriv i broker, koji daje nerealna očekivanja vlasnicima kako bi pobrao mjesečne honorare, a za prodaju tvrtke koga briga.

Upravo zbog toga vas čeka izazov, ali ako pripremite biznis na način da bude interesantan potencijalnim kupcima, možete si značajno povećati šanse.

Kada je pravo vrijeme za prodati tvrtku?

Najbolje vrijeme za prodati tvrtku je kada joj ide najbolje, jer joj je tada najveća vrijednost. Ako ste se odlučili za prodaju jer je sve krenulo nizbrdo, nemojte očekivati da će vam se potencijalni kupci bacati pod noge. Međutim, nikad nije kasno i sve se da popraviti.

Kako pripremiti firmu za prodaju?

Kupci žele organiziranu, stabilnu, profitabilnu firmu koja ne zahtijeva puno njihovog vremena i to su voljni platiti. Male firme nose velike rizike i puno posla sa sobom. Nitko neće platiti firmu da bi shvatio da si je kupio posao i da će investiciju vratiti tek za 10 godina.

Postoji 8 područja koje potencijalni kupci gledaju kod kupnje firmi. Tih 8 područja ključni su u određivanju vrijednosti biznisa.

  1. FINANCIJE- Vaš uspjeh u stvaranju prihoda i dobiti u kombinaciji s vašim kompetencijama vođenja financijskih pokazatelja
  2. PRILIKE ZA RAST- Vaš potencijal da potaknete rast firme i potencijalna stopa tog rasta
  3. KONCENTRIRANOST-  Koliko vaša firma ovisi o jednom ključnom zaposleniku, dobavljaču ili kupcu
  4. RADNI NOVČANI TOK- Proizvodi li vaš biznis mnogo keša ili ga nikad nema dovoljno
  5. PRODAJNI SISTEM- Kako će se generirati budući prihodi poduzeća i koji je rizik da biznis neće moći nastaviti ostvarivati ​​trenutne prihode?
  6. SIGURNOST- Koliko je sigurna pozicija vaše firme u ostvarivanju prihoda i kako je vaša ponuda diferencirana od drugih
  7. ZADOVOLJSTVO KUPACA- Preporučuju li vas kupci svojim prijateljima ili su nezadovoljni s vašom uslugom/proizvodom
  8. OVISNOST O VLASNIKU- Ovisi li uspjeh vašeg biznisa previše o vama i ostalim vlasnicima

Ovo je najobjektivnija metoda određivanja vrijednosti firme. Mi, jedini u Hrvatskoj, nudimo evaluaciju gdje radimo dubinsku analizu firme u 8, gore navedenih, područja poslovanja i uspoređujemo sa više od 50.000 malih firmi prodanih u svijetu.

Javite se na besplatno savjetovanje i saznajte koliko vrijedi Vaša firma, kako joj povećati vrijednost, kako povećati šansu za prodaju i prodati ju po najvećoj cijeni, te zašto oprezno birati brokere.